De försvunna (2017) av Cecilia Lidbeck

de-forsvunnaDen som vill ha en spännande och psykologisk kapitelbok ska läsa Cecilia Lidbecks De försvunna (2017, Lilla Piratförlaget). Det börjar lite trevande med en buss med barn som ska på läger. Bussen kör längre och längre in i de mörka skogarna. Bussen råkar ut för en olycka vilket resulterar i att en liten grupp beger sig iväg för att leta efter hjälp. Gruppen som blir kvar inser snart att det inte kommer någon hjälp, kanske någonsin.

De måste försöka klara sig själva. När vattnet och maten tar slut är det överlevnad som är i fokus. Det är många viljor som ska samsas, kan man verkligen lita på alla. Ärlighet efterfrågas av alla, men hålls det? Judit som man får följa närmare bär på en hemlighet som ingen har fått höra tidigare. Sakta får läsaren närma sig hennes mörka sidor. Hon är inte ensam om att bära på saker som ingen borde ha på sina axlar. Man får även lära känna flera av barnen lite mer ju längre in i berättelsen man kommer. Berättelsens driv framåt går i lite långsamt tempo, inte av ondo, tvärtom. Det gör att man hinner reflektera över det som sker och man hinner njuta under läsningens gång trots en mardrömslik historia.

Denna bok känns som en modern variant av Flugornas herre. Psykologi, grupptryck och personligheter är tre ledord som kan karakterisera berättelsen. Perfekt för högläsning!

Adlibris, Bokus

Fler som har bloggat om boken är Eli och Anna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s