Falafelflickorna (2018) av Christina Wahldén

falafelflickorna Falafelflickorna (2018, Rabén & Sjögren) av rutinerade barnboksförfattaren Christina Wahldén är en bok som faller väl in i barnboksflödet. Det är en bok som har saknats och som hjälper till att fylla en tom plats.

Vad är det som gör denna bok speciell? Den handlar om hedersbrott mot unga flickor. I boken får vi veta om no go-områden, särskilt utsatta områden i Sverige dit man inte ska bege sig. Och det är här Hawa bor.

Det är sommar och Hawa har lovat bibliotekarien att ta hand om hennes hund. Hon får lov att vara på biblioteket trots att det är stängt. Hawa har fått låna nyckeln dit och ser biblioteket som sin tillflyktsort eftersom hon har flera småsyskon och tvillingsyskon på väg. Det är inte alltid lätt att vara hemma eftersom hon måste ta hand om sina syskon och hjälpa till i hemmet med olika sysslor.

Hawa beslutar sig för att starta en detektivbyrå. Egentligen vill hon bli polis så hon vill öva lite först. Hon får snabbt två fall som inte lätta att lösa på egen hand. En klasskompis, Halima,  söker sig till Hawa och berättar att hennes föräldrar vill gifta bort henne med en äldre kusin. Kusinen kommer på besök och letar efter Halima som får gömma sig på biblioteket med hjälp av Hawa. Leia som är kär i en tjej blir påkommen av sin pappa och tvingas fly hemifrån. Hon får också en fristad på biblioteket. Men hur ska Hawa kunna hjälpa Halima och Leia?

Något som jag tycker extra mycket om är att varje kapitel börjar med ett citat från polisens hemsida. Hawa drömmer om att bli polis och varje citat visar på vad som krävs av en polis. Detta citat belyses senare i kapitlet. Jag, som inte har besökt ett no go-område, får en rätt så belysande bild av hur livet kan te sig där, tror jag i alla fall. Samtidigt är det något som skaver. Det känns som att Wahldén har försökt klämma in för mycket av den problematik som finns vad gäller kulturkrockar och hedersbrott. Hon vill berätta mycket med denna bok. Trots detta, hoppas jag verkligen att den når fram till alla! Utmärkt att ha som diskussionsutgångspunkt i de senare klasserna på mellanstadiet och på högstadiet. Lättläst!

Adlibris, Bokus

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar